Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Préri élőanyag nélkül, azaz a Methodozás mesterei III. rész - A második verseny

Préri élőanyag nélkül, azaz a Methodozás mesterei III. rész - A második verseny
A különféle etetőanyagok tesztelése után, tökéletes  célpontnak tűnt a Halat.hu által szeptember 18-án megrendezett Methodozás Mesterei záró fordulója, hogy versenykörülmények között kipróbálhassam az addig olyan jól működő etetőanyagokat és csalikat. 

A különféle etetőanyagok tesztelése után, tökéletes  célpontnak tűnt a Halat.hu által szeptember 18-án megrendezett Methodozás Mesterei záró fordulója, hogy versenykörülmények között kipróbálhassam az addig olyan jól működő etetőanyagokat és csalikat. Ha ekkora nyomás alatt jól tud teljesíteni egy mix, akkor az szinte borítékolható, hogy a hétköznapi horgászatokon is szépen fogja adni a halat. Kostenszky Ede csapattársam megnyerte a 3. fordulót a közösen kidolgozott taktikával, a 4. fordulóban pedig szerettünk volna megbizonyosodni róla, hogy ez nem csak a véletlen műve volt.

33-an jelentünk meg reggel és vágtunk neki megmérettetésnek, a 36 kitűzött helyből a 32-es sorszámút „dobta nekem a gép”. Ez a bejárattal szemközti oldal közepére volt kijelölve. Kipakolásnál örültem a húzott helyemnek, mert az egyik tesztpecánkon itt ültünk és akkor elég jól tudtuk fogni a pontyokat.


A versenykiírás kimondta, hogy csak method módszerrel lehetett horgászni ezen a versenyen, semmilyen élő anyagot nem lehet használni, és a maximálisan felhasználható etetőanyag 4 literben volt meghatározva, amit a felkészülési idő végén a szektorbírók le is ellenőriztek. Annyi variálási lehetőségünk volt, hogy a 4 liternyi etetőanyagot nem kellett egyben bemutatni, hanem ha valaki mondjuk csak 1 literrel kevert az elején és azt mérette le, akkor neki maradt még 3 liternyi „lehetősége” verseny közben, hogy mást keverjen be.


A taktikámat úgy építettem fel, hogy két féle etetőanyagot kevertem be reggel: az egyik a Match Method Mix (a világos) a másik pedig a Bloodworm kaja egy kis pelletőrleménnyel felturbózva (szükség esetén pedig ezeket megbolondítom a dobások előtt még egy kis Lavaval.) Ezekből a reggeli limitellenőrzésnél 1-1 literrel mérettem le, hogy maradjon még 2 liternyi kajám tartalékba, ha valamelyik látványosan jobban tetszene a halaknak. A botjaimat 45 méteres távra mértem össze, és itt kezdtem meg a dudaszó után a horgászatot.Az első pár dobás eseménytelenül telt, de láttam, hogy kb. 15 méteres távolságban folyamatosan jelen voltak a halak, és minden kitekerésnél szét is ugrottak, ahogy közeledett feléjük a kosaram. A következő dobásom már ezen a távon csobbant a vízbe, és pár perc elteltével el is csábult a Krilles Oozing Bojlira egy szép ponty. Jó néhány kapás érkezett még innen szépen egymás után, de jó pár halvesztést is kellett könyvelnem sajnos. Ennek oka nem volt más, minthogy a végletekig lefinomítottam a végszerelékem: 0,04-es fonotton és 0,15-ös monofil előkén 16-os Korum CS Series és 16-os Preston PR36-os horgokkal horgásztam egész nap.

Tudtam, hogy a Prérin ez a finomkodás sokkal több kapást fog eredményezni, még ha cserébe néhány hal nem is fog kijönni. Dél körül járhattunk, mikor kicsit belassult a kapás és a krilles oozing helyére felraktam a fehér csokis mini bandumot. Még mindig a 15 méteres távot vallattam ekkor. Néhány perc elteltével egy filmekbe illő, gyönyörű, szép lassú elhúzós, olyan igazi nagy halas kapásom volt. Körülbelül 15 perces fárasztást követően az eddig fogott legnagyobb pontyommal fotózkodhattam, a mérleg 12,07 kg-ot mutatott.

Ez után a rövid távról már nem tudtam több halat fogni, így úgy dönöttem, hogy visszamegyek a 45 méteres kiakasztásomra, de előtte dobok 5-öt megtöltött method kosárral (semmilyen más típusú kosárral nem lehetett még etetni sem) és megpróbálok onnan is leszedni pár halat. A döntés jónak bizonyult, mivel hamarosan megint egy gyönyörű pontyot terelhettem szákba, ami ütötte a 8 kilót. Ez után még pár db pontyot tudtam fogni innen.Az utolsó mérlegelés után kiderült, hogy 40,64 kg-mal zártam a versenyt, amivel a forduló összetett első helyén végeztem, fél kilóval megelőzve csapattársamat Kostenszky Edét, aki megnyerve szektorát az összetett második helyen végzett. Emellett a verseny legnagyobb halát is én fogtam a 12,07 kilós pontyommal.

Nálam mindkét etetőanyag nagyon jól muzsikált, váltogatva horgásztam velük, és jelentős különbséget én nem éreztem.

A kapástalanabb időszakokban a Bloodworm és a Krill Lavak most is sokat javítottak a helyzetemen. A nap nyerő csalijai számomra a krilles oozing golyó és a fehér csokis mini bandum volt (a két legnagyobb halam is erre csábult el). A 6 órás verseny alatt nem használtam el összesen 2 liter etetőanyagot, ami kb. egy kilónak felelhet meg szárazon, mégis egy eredményes napon vagyok túl.

Ebből is bebizonyosodik, hogy nem feltétlenül kell több kiló kaját feleslegesen betenni a vízbe, hogy jól szórakozzunk.
Köszönöm a Ukpeca egész csapatának, hogy segítettek a felkészülésben,  a kiváló csapatmunka nélkül kizárt, hogy ilyen jól szerepeltünk volna!

Hoffmann Feri