Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Vízközti „Jokerezés”

Vízközti „Jokerezés” Vízközti horgászat a Joker tavon, hosszú előkével

A Joker horgásztó az 51-es út mellett található Budapest közelében. Rendkívüli halbőség, árnyékot adó fák és rendezett terület jellemzi. Strand és büfé üzemel, kiváló hamburgerrel, így minden igényt kielégít, és remek helyszín lehet egy családi horgászatra!

Viszont a rendkívül sok hal megfogása nem is olyan egyszerű ezen és az ehhez hasonló vizeken, sokan gyakran kapás nélkül is végigülik a napot!

Ezért most szeretnénk bemutatni azt a módszert, amivel mi a kristálytiszta vizű, mély bányatavakon általában eredményesen szoktunk horgászni. Általában ezt a technikát alkalmazzuk onnantól kezdve, hogy tavasszal a vizek már elkezdenek melegedni egészen a téli lehűlésekig. Ez nem más, mint a vízközti feederezés, hosszú előkével. Ez hasonló, mint a zig-rig módszer a bojlis horgászoknál, de a hosszú előke itt valóban hosszú előkét jelent!

 

Ha sikerül odaállítani a halat, akkor gyakran egy percen belül jelentkezik is a kapás ahogy az a videón is jól látható!

 

Amire feltétlenül szükségetek lesz:

 

  •          Popup csaliklehetőleg 10mm méretű vagy kisebb, de olyan felhajtóerővel rendelkező mini bojli, ami a horgunkat teljes           előkehosszban megemeli!
  •          1,5-4 m hosszúságú előke!!!!                                   
  •          Oldalkosár, lehetőleg rácsos, nagy lyukbőségű feederkosár
  •          Feltűnő színű etetőanyag (mi a sárga kajákat részesítjük előnyben)         
  •          Szakáll nélküli horog, ami a jobb akadás miatt fontos. A vízközt táplálkozó hal nem minden esetben tudja elkapni         tökéletesen a csalit, a szakáll nélküli horgok beütéséhez pedig sokkal kevesebb energiára van szükség, ami biztosabb     halfogást eredményez!
  •          Feederkapocsgumiütköző
  •          És egy legalább 3,9 méteres, gerincesebb bot, ami elengedhetetlen, ha valóban hosszú előkével horgászik az ember.

 

A szerelék elkészítése

Ennél a módszernél rendkívül fontos, hogy végszerelékünk tökéletes legyen, és megpróbáljuk elkerülni a gubancolódást, mert az sok bosszúságtól megkímél minket. Törekedni kell az egyszerű, de hatékony felépítésre, és erre kiváló megoldás a sodrott hurok, mely eltartja előkénket a kosár szárától.

A szerelék elkészítése egyszerű:

1. Helyezd fel a feederkosár kapcsot a főzsinórra

2. Helyezz el egy gumiütközőt is a főzsinóron

3. A sodrott hurok tervezett hosszának kétszeresét tartsd a kezedben egy kis ráhagyással a csomó megkötéséhez

4. Kövesd a linken találhat videót: twisted loop

A helyszín kiválasztása

Sokszor az ilyen jellegű bányatavakon csak nehezen vagy egyáltalán nem tudunk kapást kicsikarni, annak ellenére sem, hogy látjuk a halmozgásokat és ugrásokat akár az etetésünk tetején. Lecsalni nem tudjuk a halakat, mert azok a felsőbb rétegekben érzik jól magukat a vízrétegek közötti hőmérséklet különbségek és a nagy, néha 5 méteres vízmélység miatt.

De ha ott vannak, akkor onnan kell őket megfogni!

Method- vagy bordáskosárral ez nem megy zökkenőmentesen, mert a hosszú előke könnyen gubancolódik dobás közben. Persze tudjuk, hogy a methodozás nagy divat, „forradalom” is van meg minden, de mi azt valljuk, hogy mindig alkalmazkodni kell a körülményekhez és a halak szokásaihoz.

Már a kipakolásnál érdemes figyelni a vizet, mert néhány hal mindig elárulja a tartózkodási helyüket egy-egy ugrással. Ha ez elérhető távolságban történik, akkor próbáljuk meg azon a távon kezdeni a horgászatot.

Fontos a helyválasztásnál, hogy ne üljünk fa alá, „tiszta” helyet válasszunk dobás szempontjából, mert a 2-3-4 méteres előkét nehéz lesz bedobni úgy, hogy ne akadjunk el valamiben, ha körbe vagyunk véve mindenféle zavaró elemmel. Lehetőleg a holminkat is úgy pakoljuk szét, hogy bedobásnál ne legyen zavaró (egész konkrétan az a legjobb, ha semmi nincs mögöttünk, amiben elakadhat a horog).

Az etetőanyag előkészítése

Az etetőanyagot olyan állagúra keverjük, hogy a lehető legszárazabb legyen, de még megálljon az etetőkosárban. A mai napon mi a Sonubaits Bream Feeder etetőanyagot kevertük, mert vízbe érve egyből bont, jól felhősít, könnyen bekeverhető és kellőképpen feltűnő színe van.

Kevés zabpelyhet adtunk hozzá, ami liftezik majd egy ideig az etetésünkön. Ne ijesszen meg senkit, hogy az etetőanyag elsősorban keszeg horgászatára ajánlott, erősen kukoricás aromája miatt tetszeni fog még a legnagyobb pontyoknak is.

A módszer sajátossága, hogy a hal nem felszívja a csalit, hanem tulajdonképpen rácsap, emiatt elég rosszul tud akadni a horog, így rengeteg halvesztéssel járhat ez a fajta módszer. Sok féle horgot próbáltunk már ki ehhez a módszerhez és az a tapasztalatunk, hogy kicsi mikro szakállas vagy szakáll nélküli horgok akadnak a legjobban. Egyik favorit a KORUM CS SERIES HAIR RIG HOOK, ami kisméretű, de erős horog, könnyű, így nem nehéz kisméretű pop-up csalival teljes hosszban kiemelni, és szakáll nélküli, így az akadás általában tökéletes.

Az előke hosszának kiválasztása

Mi általában az előke mérettel kapcsolatban az arany középutat választjuk, ez 2-2,5 méter. Ezen menet közben akár többször is változtatnunk kell, ahogy egy adott mélységben ritkulnak vagy elülnek a kapások.

A horgászat üteme

Először mindenképpen érdemes pár kosárnyit bejuttatni a meghorgászandó területre, kiakasztott zsinórklipsszel és ezt a kapások ritkulásánál megismételni mielőtt bármin is változtatunk. Felfelé dolgozó etetőanyag révén egy idő után eltűnnek a lebegő szemcsék, így azokat pótolnunk kell, hogy etetésünkön, vagyis etetésünk fölött tartsuk a halakat. Ha a kapások ezután sem gyorsulnak, akkor érdemes csak az előke hosszán változtatni.

Ez a módszer rendkívül jól működik az egyszerű hétköznapi horgászatok alkalmával, de már versenykörülmények között is többször bizonyított. Mindenképpen próbáljátok ki!

Ha mindent Jól csinálunk az eredmény nem marad el! Hogy ez mennyire működik? Ezt versenykörülmények között is meg fogjuk mutatni nektek!

Hosszúelőkére fel!

 

Hoffmann Ferenc, Kovács Csaba

Tartalomhoz tartozó címkék: módszerek - ötletek

Keresés