Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Préri élőanyag nélkül, azaz a Methodozás mesterei I. rész - A teszt

Préri élőanyag nélkül, azaz a Methodozás mesterei I. rész - A teszt

Ebben a cikksorozatban szeretném bemutatni a versenyig való felkészülést és magát megmérettetést a Methodozás Mesterei versenysorozat utolsó két fordulójában.

Bármilyen versenykörülmények között is bizonyító pontyos etetőanyagot akarunk kipróbálni azt szerintünk a Préri 1-es taván a legérdemesebb tesztelgetni. Hogy miért is? Nagyon sok ponty él ebben a tóban, de állandóan nagy nyomás alatt van ez a víz (hétvégente vagy verseny van, vagy rendre telt ház, de hétköznap is nagyon sokan horgásznak itt) ezáltal igen szeszélyes tud lenni ez a tó a versenyeken, de még egy hobbihorgászat alkalmával is érhetnek minket meglepetések. Egy versenyen szinte az összes horgász a legjobb minőségű etetőanyagokkal és csalikkal ül le horgászni, ezért nagyon fals képet kaphatunk, ha egyetlen „tesztpecával” vágunk neki egy versenynek főleg, ha mindezt egyedül, kontroll nélkül tesszük. Emiatt mi, amikor csak lehet, próbálunk minél többen részt venni az ilyen jellegű pecákon és minden fontosnak vélt információt megosztani egymással. Többek között ebbe nyerhettek most egy kis betekintést.

1. Teszt:

Hétköznap érkeztem az 1-es tóra (sajnos egyedül). Esett az eső ennek megfelelően nem is voltak sokan. A tó hátsó felében találtam egy kis beülőt, amelyhez volt egy kis faház, ahova bepakolhattam a felszerelést az eső elől, úgyhogy ide telepedtem le.


Erre a napra etetőanyag tekintetében a Sonubaits MatchMethod Mixre esett a választás. Ez egy halas, enyhén fűszeres és édes hátérrel rendelkező mix. Színe élénk, ezért inkább a sekély zavaros vizeken működik jól (ez pedig kifejezetten jellemző a Prérire).


1 kg etetőanyagot kevertem be, nem terveztem sem etetni sem nagy kosárral horgászni mivel a tervezett verseny is method módszerrel volt meghirdetve. A verseny szabályzata kimondta, hogy a maximálisan felhasználható etetőanyag 4 liter lehet és semmilyen élő anyagot nem lehet használni, ezért ezt a tesztekre se vittünk, kizárólag a method kajára koncentráltunk.

Az 1 kiló száraz mixhez 6 dl vizet kell hozzáadni a tökéletes állag eléréséhez, melyet egyben érdemes hozzáönteni.


Kb. 40 méteres távra horgásztam kiakasztott zsinórklipsszel. Ez a táv nem kérdés. Szinte mindig a tó közepét horgássza mindenki, ezért alapvető dolog, hogy ezt a távot kell elsőnek próbálni.


7 órát töltöttem horgászattal, ez alatt 41 db kapást sikerült elérni melyből 32 db hal került matracra kb. 3,5Kg-os átlaggal. Ez számomra is egy meglepő eredmény volt, ugyanis a Préri manapság nem kényezteti ennyire a horgászokat. A másik dolog, hogy versenyeken mindig a hétköznapi horgászatok alatt fogott súly kb. 30%-ára számolhatunk. Így nézve a dolgot ez 10 halat jelent, amit ha felszorzunk a kb. 3,5Kg-os átlaggal, 35Kg-ot eredményez. Ezzel viszont szektort lehet nyerni idén a Prérin!

A csalik tekintetében folyamatosan váltogatni kellett a SonuOozing bojlikat és a Band’um-okat, mint a Prérin már oly sokszor. Hullámszerűen jöttek a halak, voltak kisebb-nagyobb szünetek, majd sikerült fogni pár darab pontyot és utána megint ugyanez folytatódott.

 

2. Teszt

A második teszt úgy sikerült, ahogy annak történnie kell. 7-en ültünk le egymás mellé, ebben volt csapattárs is és barátok is, jó pecások is, szóval mondhatjuk, hogy volt kontroll bőven. Ráadásul ez egy hétvégi nap volt, úgyhogy a tó is tele volt, már korán reggel.


A kajám ugyanaz volt, mint elsőre, a társaság szélén ültem és nagyon elhúztam a többiektől fogott darabszámban is és akciók tekintetében is. Mindenki szépen fogott, de nagyon kimagaslott az én fogásom.


Erre a napra is jellemző volt, hogy egyféle csali egy halat adott, és utána váltani kellett. Ennek ellenére a fogott halak száma szintén 30 fölött alakult, így már második alkalommal bizonyította alkalmasságát a Sonubaits Match Method Mix.

3. Teszt

2-en ültünk le horgászni a csapatból egy hétköznap. Nem nyitásra érkeztünk, így már elég sokan vallatták a vizet. A tó első részére ültünk le, mert ez a versenyeken gyengébb szokott lenni és kíváncsiak voltunk itt mennyire bírunk halat fogni.


A teszt lényege viszont az volt, hogy a sokak által favorizált zöld színt is kipróbáljuk. Manapság sok pecán, és természetesen versenyen is azt lehet látni, hogy a horgászok többsége zöld etetőanyagokkal pecázik. Sőt minden gyártónak van is ilyen terméke, hiszen ez a „favorit” pontyos etetőanyag. Tudtuk, hogy mostanság a Prérin ez kevés, de biztosak akartunk lenni abban, hogy jó irányba haladunk.


A választás a Sonubaits Supercrush Green-re esett, melyhez raktunk némi darált pelletet (ezt később részletezzük). Ez az etetőanyag KOI pelletek őrleményének keveréke, nagyon finom szemcseméretű, erősen halas vonal, tehát jól passzol a method pecához. A „kontroll” etetőanyagunk pedig nem volt más, mint az előző horgászatok alkalmával bizonyított Match Method Mix. A zöld kaja nem működött rosszul, de alul maradt, ahogy sejtettük is. A Match Method Mix jobban adta a halat, így továbbra is ez bizonyult a jó vonalnak.


4. Teszt

Szintén egy többszereplős tesztnapot tudtunk tartani, ugyanis 4-en ültünk le egy vasárnapi napon egymás mellé.

Az alap terv az volt, hogy az eddig jól bevált etetőanyag megmarad kontrollnak és mellé különböző kaja variációkat próbálunk ki:

1. Sonubaits Match Method Mix, mint „kontrollkaja”

2. Sonubaits Match Method Mix + darált pellet

3. Sonubaits Match Method Mix Dark

4. Sonubaits Bloodworm Fishmeal etetőanyag + darált pellet

 

A szúnyoglárva nagyon sokszor kimagaslóan működik a Prérin ezért még a verseny előtt mindenképp szerettük volna kipróbálni az etetőanyagot is.

A már többször bizonyító keverék ismét rendkívül jól vonzotta a halat és nem meglepő módon a szúnyogos kajával kapás kapást ért, de itt az egyedsúllyal voltak némi problémák.

Jellemzően a kisebb 2kg körüli pontyok voltak az érdeklődők, de azok viszont kifejezetten jó ütemben jöttek.

Ezen a vízen a legjobb csalit mindig az adott napon kell megtalálni, de a tesztek alkalmával az Oozing Bojlik mellett meglepően jól működtek a szokásosnál kisebb és nem lebegő, Sonubaits Mini Band’um pelletek.

 

Ezt a néhány horgászatot követően a következő stratégiát állítottuk fel:

2 fajta etetőanyagot fogunk használni melyből a fő irány a Match Method Mix, de mindenképpen bekeverünk Bloodworm kaját is darált pellettel, mert ez nagyon jó ütemre adta a halat, még ha kisebbeket is.

Ezen kívül még néhány fontosabb technikai teszt is folyt, aminek részleteivel nem untatnánk titeket, inkább egyenesen a végeredményt osztanánk meg.

Teljesen lefinomított végszerelékkel, sokkal több kapást tudtunk elérni, ezért ez így nézett ki a versenyre: 16-os Korum CS Series horog 0,15-0,17-es monofil vagy 0,04-es fonott előkén. és gumis Preston kosár, a kicsi horog és a vékony előke miatt.

Csalinak pedig a már többször bevált Oozing bojlikkal és Mini Band’um pelletekkel vágunk neki a versenynek (ismerve a Préri szeszélyességét, visszük az összes ízben és színben).

 

Többször tapasztaltuk már meg, hogy a verseny és a tesztpeca között óriási különbség van, kb. a teszt alkalmával elért kapások száma és a kifogott halak súlya a harmadára csökken a versenyen. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy ezek a számunkra is még nem teljesen kiismert, de meglepően jól teljesítő etetőanyagokkal hogy tudunk szerepelni versenykörülmények között egy ilyen nehéz vízen.

És hogy mi történt a versenyen?

 

Hamarosan megtudjátok!

Kovács Csaba