Hétvége a Füzesparton, egy versennyel megfejelve

Hétvége a Füzesparton, egy versennyel megfejelve

    Részt veszek idén egy barátibb jellegű versenysorozatban, amelynek első fordulója a dunavarsányi Füzespart horgásztavon volt. Korábban olvashattatok már tőlem egy cikket erről a tóról, de túl sok tapasztalatom még nem volt itt, ezért a versenyt megelőző napot is itt töltöttem el. Erről és magáról a versenyről olvashattok ebben az írásomban.
    A szombati nappal az volt a célom, hogy megtaláljam a legjobbnak vélt etetőanyagokat, illetve lássam azt, hogy milyen távolságokon tartózkodnak leginkább a halak és milyen ütemre lehet fogni őket. A korábbi tapasztalataimra alapozva a Füzesen érdemes legalább egy 80 méter körüli távot meghorgászni és leginkább a zöld színű, halas etetőanyagok működtek. Ebből kiindulva a
432-es Preston Dutch Masterem vetettem be elsőnek, a Preston Distance Method kosárba pedig a Ringers Dark és a Bag'em Commercial Carp etetőanyagok egyvelege került. Novemberben ez a keverék egyszer már rendkívül jól működött itt, így nem is volt kérdés, hogy most is ezzel kezdek. Extraként még lefújkodtam a megtöltött kosarat egy kis Ringers Dark Liquiddel, ami egy erősen zöld színű (vigyázzatok vele, mert mindent megfog!), kagylós folyékony aroma. Novemberben az volt a jellemző, hogy 15-18 perceket is várni kellett egy-egy kapásra, így első körben egy kiülősebb pecát terveztem be. 20 percnél járt a stopperem, már épp azt tervezgettem, hogy mivel menjen be a következő dobás, amikor szép lassan elhúzta a spiccet egy ponty. Akkor még nem tudtam, de ezzel a szombati nap legnagyobb halát fogtam meg, egy 5-6 kilós pikkelyes ponty személyében.


    Ekkor még azt hittem, hogy kiülős peca lesz, viszont a nap folyamán a legtöbb kapásom a bedobástól számítva 5 percen belül következett be. Amikor nem húzta el ennyi idő alatt semmi, akkor már hiába ültem rajta, ezt jó néhányszor lepróbáltam, volt hogy 25 percet is bent hagytam a cuccot, egyedül az első ponty volt, amit ennyire ki kellett várni. Ebből kifolyólag délután már 5 perces ütemre horgásztam. A napot végül 12db ponttyal és kb. 30 db egyéb hallal (dévér-kárász) zártam. 


    A nap érdekes tapasztalata volt, hogy sokkal jobban tudtam fogni a halat az új Distance Method kosárral, mint a normál dura kosarakkal, amire egyébként én magam sem tudom az igazi magyarázatot. 60 méter alatt kapásig se jutottam, így azt is tudtam, hogy a versenyre 360-as botot nem is kell nyitnom, mert valószínűleg a benti pecát kell majd erőltetni, pláne ha egyszerre üljük majd körbe a tavat. A nap favorit csalijai az ananászos Oozing és a 6 mm-es Banoffe Bandum Wafterek voltak (a barna különösen jó volt). Az etetőanyagokat pedig 3 félére csökkentettem le a versenyre:
-
Bag'em Commercial Carp - Ringers Dark 1:1 arányban keverve (ez kevesebb halat adott, de azok darabosabbak voltak)-
Sonubaits Pro Green Fishmeal - Sonubaits Thatchers 1:1 arányban keverve (ez egy szintén zöld, erősen halas mix, voltak olyan időszakok amikor ez adta a legjobban a kárászokat)

-
Bag'em Machins Method Mix - Sonubaits Thatchers 1:1 arányban keverve
Ezzel egy héttel korábban pecáztunk először a törökbálinti tavon és nagyon jó ütemben adta a halat, 3 percnél többet nem igazán kellett várni vele a kapásra. Akkor ott főleg a kisebb méretű, 1-2 kilós pontyokat húztuk vele, és itt is az volt a jellemző, hogy a 2 kiló körüli pontyok illetve a keszeg-kárász találta meg, de azok viszonylag gyorsan.


    Tehát vasárnap reggelre már nagyjából összeállt a terv a fejemben, hogy mit is szeretnék pecázni, a horog mérete volt még kérdéses egy kicsit, de azzal úgy voltam, hogy majd menet közben alkalmazkodom a szituációhoz. Jött a reggeli sorsolás, ami nem sikerült túl jól számomra... szektor szélét húztam a tó közepén, de pont a másik szélét, mint amit előzetesen jónak ítéltem meg... Ezzel egyébként már úgy vagyok, hogy ezen teljesen felesleges előre "puffogni" vagy temetni a napot, azt a helyet kell megoldani a lehető legjobban, amibe belenyúltunk, aztán nap végén majd kiderül, hogy az mire lesz elég. A felkészülési idő alatt nem láttam egy darab halmozgást sem magam előtt, így semmi támpont nem volt az induláshoz, úgyhogy maradt a távoli bedobálás a 432-es Dutch Masterrel  (80-100 méter közé). A pecát 12-es Guru Super MWG horoggal kezdtem, az első óra végén két egymást követő dobásnál is volt egy-egy belerántásom. A 2. után azonnal eldöntöttem, hogy jön a lefinomítás és előkerültek a 16-os Super MWG-im. A váltás jó döntésnek bizonyult, hiszen néhány perc múlva már az első pontyomat fáraszthattam. Szerintem látszódott az a fogásokból, hogy vonulnak át a halak a tó első felébe, így igyekeztem gyorsan minél többet "leszedni" belőlük. 30-40 perc leforgása alatt tudtam fogni 4 pontyot és egy kárászt. Ez után viszont mintha, elvágták volna és jöttek a hírek, hogy a tó első harmadában egész jól fogják a halat. A verseny hátralévő részében már csak néhány dévért és kárászt tudtam elcsípni, a 12 kilós összfogásom pedig a szektorom 3. helyére lett elég. A kapások kivétel nélkül a bedobástól számított 5 percen belül jöttek, néha próbáltam tovább bent hagyni, de igazából nem láttam értelmét, így a verseny nagy részében 5 percenként dobáltam. A versenyen a Bag'em Machin's és Sonu Thatchers kombó adta a legjobban a halat (majdnem minden halamat ezzel fogtam) a kapásokat pedig a már szombaton is bevált ananászos Oozing és Banoffee Wafter adta.    A verseny előtt sokan megkérdezték tőlem, hogy minek nekem a 432-es Dutch Master bot, hiszen aki ismer az tudja, hogy nem vagyok egy nagy távdobálós pecás. Valószínűleg soha nem fogok 130-140 métereket dobálni még egy ilyen bottal sem, mert nincs meg a megfelelő dobótechnikám és igazából nem is vágyom rá, hogy ilyen távolságokban pecázzak. Viszont ezzel a bottal stabilan tudom horgászni ezt a 80-100 méter közötti távolságot és ami a lényeg: a versenyen 16-os Super MWG-vel horgásztam végig úgy, hogy egyetlen egy halvesztésem sem volt és szombaton is csak elvétve volt lefordult halam. Ráadásul ezek az apró szakáll nélküli horgok 0,15-ös és 0,17-es monofil előkékre voltak felkötve és a 2 nap alatt egyetlen egy előkét sem szakítottam be! Ezt viszont nem sok bot tudja és ezért is válhatott legendás bottá a Preston Dutch Mastere!


Hoffmann Feri

Hozzászólások
Hozzászólás írása
A honlapon és annak tartalmában szereplő minden márkanév, védjegy, szolgáltatási védjegy, tanúsító védjegy és egyéb termék- és szolgáltatásnév és -logo a saját tulajdonosának tulajdonát képezi, és a vonatkozó védjegy- és szerzői jogi törvények védelme alatt áll. A honlapon található minden tartalom egyéni, eredeti jellege következtében teljes egészében szerzői jogvédelem alá esik. A szerzői jog jogosultja a UK PECA TRADE Kft., ezért kizárólag a UK PECA TRADE Kft. jogosult írásban, minden egyes felhasználás mások számára történő engedélyezésére.

A UK PECA TRADE Kft., vagy a védjegy tulajdonjogával rendelkező harmadik fél által írásban kiállított és aláírt engedély hiányában a jelen honlap tartalmából semmi sem értelmezendő a honlapon található bármely védjegy használatára feljogosító licenc vagy felhasználási jog átadásaként. Szigorúan tilos a védjegyek vagy egyéb anyagok bármely módon történő illetéktelen felhasználása, ellenkező esetben azok jogosulatlan használata polgári jogi, illetve büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Minden jog fenntartva | ukpeca © 2019     Sütik kezelése
Mozgásba hozta: GrenT Média| Webshop készítés