A Joker szigetlakói - heavy feederes peca angol hozzávalókkal

A Joker szigetlakói - heavy feederes peca angol hozzávalókkal

    Talán köztudott rólam, hogy nem igazán szeretek kemény botokkal pecázni és az is a komfortzónámon kívül esik, ha 50-55 méternél messzebbre kell horgásznom. Jó ideig kerültem is ezeket a helyzeteket, de vannak olyan szituációk és vannak olyan tavak, ahol nem lehet megkerülni a távolra hajigálást, mert a halak nagyobb távolságokban vannak, ott érzik jól magukat vagy épp oda vannak beszoktatva. Ezt kezdtem most el egy kicsit csiszolgatni és kezdésnek a Joker horgásztóra esett a választásom. Aki nem ismerné ezt a horgászvizet: a tó közepén található egy sziget 80-90 méter körüli távolságban (sajnos nem mértem ki pontosan) és a halak előszeretettel masíroznak a sziget közvetlen közelében. Úgy gondoltam, hogy első próbálgatásokra ez a távolság épp elég lesz nekem, illetve a szigetnek köszönhetően még a pontosságomat is jobban meg tudom állapítani, mintha egy "tengeren" dobálnék a vakvilágba. Másnak talán megmosolyogtató ez a táv hiszen manapság sokan bemondják, hogy könnyedén dobnak 150 métert, és olyan legendák is terjengnek, hogy van aki 330-as light bottal erőlködés nélkül dobálja itt a szigetet... én bevallom töredelmesen, nekem ehhez nincs még meg a dobótechnikám és az én kezembe el is kél ehhez egy hosszabb és erősebb pálca. Ráadásul a cél az lenne, hogy ne csak eldobjak valahogy a klipszelésig, hanem mindezt szeretném úgy begyakorolni, hogy megközelítőleg olyan pontossággal menjen, mint egy 40-45 méteres távra a 360-as botjaimmal.
    Ehhez az egész "produkcióhoz" a 120 gramm dobósúlyú
390-es Preston Monster Heavy botomat vittem magammal. Nálam tavi pecára ez a bot a felső határ.  Ez a bot egy 5000-es PXR Pro orsót kapott tőlem "feleségnek", ez a páros így még nem durung, de elég erősnek, elég feszesnek mondható és lehet vele nagyobb súlyokat is dobálni. A legkeményebb 3,5 OZ erősségű spicc került a botba, és egy 60 grammos L-es méretű Preston inline method kosár került fel a dobó előkére, ami szabadon futott, sehol nem ütköztettem meg.


    
    A dobóelőkére szeretnék egy kicsit részletesen is kitérni.  Nem vagyok nagy dobóelőke párti, általában nem is használok, a fonott zsinórokkal pedig különösen nem szeretek machinálni. De a nagyobb súlyú kosarak, nagyobb távolságba történő dobálása igencsak igénybe veszi a zsinórt és itt már nem jelent megoldást az, hogy ott a 23-as zsinór telibe, aztán hajigáljunk, ez valószínűleg sok végszereléket "megenne". Nem rég jelent meg a
Guru monofil dobóelőkéje, ami Shield névre hallgat. A boltban csupa jót hallottam erről a vásárlóinktól, akik próbálták már, így ehhez a pecához én is ezt kötöttem fel, 0.30-as változatban. A két zsinór összekötését nem variáltam túl, sima Uni csomóval kötöttem meg. Két elég intenzív pecán vagyok túl azóta ezzel a dobóelőkével és még mindig nem érzem azt, hogy probléma lenne vele és le kéne cserélnem: nem csavarodik, nem sérül, nem érzem, hogy elvékonyodna. Olyannyira megtetszett ez a zsinór, hogy azóta már a 360-as botjaimra is raktam belőle dobóelőkét, mindezt úgy, hogy én ezt mindig próbáltam eddig megkerülni. Szóval ha ti is ilyen problémákkal küszködtök, akkor szerintem mindenképp érdemes ezt kipróbálnotok!


   

     És akkor lássuk magát a horgászatot! A távolság belövésével kezdtem: elsőre dobtam egyet, ami kb. 15 méterre esett le a szigettől, ez után ráhagytam pár métert, majd beakasztottam a zsinórt a klipszbe. Utána mindig beljebb mentem pár métert, ameddig a szigettől nem egy-két méterre csobbant be a kosaram.Ha valami elé szeretnétek horgászni, akkor tanácsosabb azt így kimérni, mint átdobni a szigeten a fára, mert onnan nehezebb lesz visszafelé jönni :)
    A távolság belőve, jöhetett az etetőanyag! A kajákat már napokkal korábban "megálmodtam". Az első keveréket már jó ideje ki szeretném próbálni. Ez pedig nem volt más, mint az Egyesült Királyságban Bag'emmel horgászó, 3-szoros Fish-O-Mania győztes Jamie Hughes egyik kedvenc mixe: a
2mm-es Super Natural Micropellet és a Commercial Carp 1:1 arányú keveréke. Ha egy ilyen kaliberű horgásznak ennyire bejön ez az etetőanyag, akkor biztos, hogy van benne fantázia. A Commercial Carp egy homok színű etetőanyag, ami tartalmaz némi narancssárga angolmorzsát, ami szerintem már szárazon is marha jól mutat benne. Ebből jött az ötlet, hogy ezt a keveréket én még felturbózom egy kis narancssárga Lava Rockssal. Fontosnak tartom, hogy a Lava rocksot, ha hozzáteszitek az etetőanyagotokhoz, akkor azt mindig kis mennyiségekhez rakjátok hozzá és a már belőtt állagú kajához. A cél az lenne, hogy ezek a színes kis darabkák a fenéken kezdjenek majd oldódni és ott engedjék a színt magukból és képezzenek egy színfelhőt, nem pedig az, hogy az etetőanyagunkra rávizezve azt fessék narancssárgára. Természetesen az is egy megoldás, ha a kosarunk megtöltésekor öntünk a Lava "kövekből" a töltőbe, de én a távoli dobások miatt most nem ezt választottam. Ezenkívül ami plusz került még az etetőanyagomba, az nem más mint a Sonu etetőanyag- és pelletragasztója. Túlzásba nem vittem, a cél természetesen most is az volt, hogy  fenékre érve azonnal dolgozni kezdjen a kajám. A ragasztó használatát szerintem kettő dolog is indokolta: az erőteljesebb, hosszabb dobások és a mély víz. Természetesen ezt ragasztó nélkül is meg lehet oldani, de mindenképp szerettem volna kipróbálni azt, hogy most nem azzal játszok, hogy keményebbre keverem a kaját plusz még rányomok kézzel is a kosárra. Ez a ragasztó engem kifejezetten meggyőzött így már az első használatnál is:  az etetőanyagom tök jól összeállt pedig csak a töltő szerszámmal nyomtam rá, de mellette mégis gyorsan bontott. A nap folyamán egyszer sem fordult elő olyan probléma, hogy az erősebb dobások következtében szétesett volna a kajám, szóval a jövőben biztos ezt is felveszem a repertoárba.


    
    A másik kosárba való csemegét a korábbi Jokeres tapasztalataim alapján állítottam össze. Idén most horgásztam itt először, de régebben jól működtek az emberi orr számára nem igazán kedves májas és fűszeres ízek. Sokat nem is kellett agyalnom, azonnal beugrott az orrfacsaró, kifejezetten büdös Red Agressor család, ebből pedig a
2mm-es micropelletre esett a választásom. Ezt a szokásos 2 percig áztattam fel, majd adtam hozzá panír gyanánt egy kevés Red Reaper etetőanyagot és ez a kombó is kapott egy kevés ragasztót. A Red Reaper szintén egy fűszeres, erősen Robin Redes method mix,  szerintem kifejezetten jó párost alkotnak az Agressorral. A dobások előtt ezt még mindig megfűszereztem egy kicsit a Red Agressor sprayvel vagy Dye-al.


  

    A nap rendkívül pörgősen telt, már a 2. dobásra halam volt és a 6 órás peca alatt mindössze 3 dobásom telt el eseménytelenül. Jellemzően 2-5 kg közötti pontyokat fogtam, de azt rengeteget. Finomkodnom sem kellett (mondjuk a heavy bottal olyan nagyon nem is tudtam volna...), gond nélkül felvették a halak a nekem már nagynak számító 10-es Korum Xpert horgot a 10 cm-es 0,19-es és 0,21-es Reflo Power előkén. A terjengő Red Agressor aroma pedig nem csak a halak érdeklődését keltette fel, hiszen néhány dobás elteltével a szigeten élő kecskék is megjelentek az etetésem körül :)


    
    Na de viccet félretéve... A két etetőanyag közül ezen a napon a pirosat éreztem egy picivel jobbnak, de a "Jamie-mixre" se tudnék panaszkodni. Talán azzal egy picit kisebb volt az egyedsúly és kicsit többeket rá kellett várnom a kapásokra. Hozzáteszem a legtöbb, amit várnom kellett egy kapásig az 8 perc volt, de én 5 perc után már fészkelődök a ládán, hogy miért nem húzza már :) Csalik tekintetében nem kellett voltak válogatósak, amelyik
Sonu Wafters épp a kezembe került az ment fel a gumikarikára és meg is ették színtől és íztől függetlenül. Nem igazán vagyok hozzászokva a nehezebb felszereléshez és hogy ilyen távolságról kelljen húzni a halat, így estére nagyon elfáradtam, de másnap reggel már akár indultam is volna vissza!
Hoffmann Feri

Hozzászólások
Hozzászólás írása
A honlapon és annak tartalmában szereplő minden márkanév, védjegy, szolgáltatási védjegy, tanúsító védjegy és egyéb termék- és szolgáltatásnév és -logo a saját tulajdonosának tulajdonát képezi, és a vonatkozó védjegy- és szerzői jogi törvények védelme alatt áll. A honlapon található minden tartalom egyéni, eredeti jellege következtében teljes egészében szerzői jogvédelem alá esik. A szerzői jog jogosultja a UK PECA TRADE Kft., ezért kizárólag a UK PECA TRADE Kft. jogosult írásban, minden egyes felhasználás mások számára történő engedélyezésére.

A UK PECA TRADE Kft., vagy a védjegy tulajdonjogával rendelkező harmadik fél által írásban kiállított és aláírt engedély hiányában a jelen honlap tartalmából semmi sem értelmezendő a honlapon található bármely védjegy használatára feljogosító licenc vagy felhasználási jog átadásaként. Szigorúan tilos a védjegyek vagy egyéb anyagok bármely módon történő illetéktelen felhasználása, ellenkező esetben azok jogosulatlan használata polgári jogi, illetve büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Minden jog fenntartva | ukpeca © 2019     Sütik kezelése
Mozgásba hozta: GrenT Média| Webshop készítés