Amikor jobb gumi nélkül – gyors hétköznapi minimálpeca a Kis-Blerón

Amikor jobb gumi nélkül – gyors hétköznapi minimálpeca a Kis-Blerón

Hirtelen lett egy szabad délutánom a jól megérdemelt szabadságom alatt és nem kellett sokáig gondolkodnom, hogy mivel és hol töltsem el ezt a pár órát. A Soroksáron található Kis-Bleró kb. 10 percre van tőlem kocsival, halállománya parádés, így tökéletes választás akkor is, ha csak pár óra szabadidőm van. Rég óta ki szerettem volna már próbálni a Bag’em alacsonyabb árfekvésű etetőanyagait egy lazább hétköznapi pecán, de a method OB és egyéb versenyek mellett nem igazán jutottam le vízpartra mostanában úgy, hogy az ne verseny vagy ne valamilyen felkészülés legyen. A versenyekre kifejlesztett Pro-Competition család etetőanyagait már rengeteget használtuk idén, sokat be is mutattunk már nektek a cikkekben és videokban, de a többi széria kajáiról alig esett még szó és nekünk is jóval kevesebb a tapasztalatunk vele, így kíváncsian vártam, hogy mit tudnak.
2 féle etetőanyagot vittem el magammal:
1. Az egyik a 2 kg-os kiszerelésben kapható
All Round család Sweet Fishmeal elnevezésű keveréke volt. Ez egy édes-halas ízvilágú etetőanyag, világosbarnás szín jellemzi, már szárazon látszik rajta, hogy egy jóval szénhidrátosabb és alacsonyabb halliszttartalmú kaja, mint az általam már sokszor használt Pro-Competition széria kajái. A zacskó felbontása után egy kifejezetten kellemes, édeskés, kókuszos aroma fogadott. A mennyiséget nem vittem túlzásba, az 1 pintes (6dl) edénnyel mértem ki egy adagot. Ilyen nagyobb kiszerelésű kajáknál rendkívül praktikus a gyári simítózáras csomagolás, hiszen a nem kevés fel nem használt száraz anyagot így gond nélkül és lezárva rakhattam vissza az autóba.


2. A másik kiszemeltem a Complete Commercial sorozat Supreme Green Method mixe volt. Ez egy zöld, halas jellegű, finomszemcsés, igazi methodos kaja. Ebből szintén 6 decit kevertem.


Bekeverés után egy picit hagytam állni, majd természetesen áttörtem az etetőanyagokat. Adalékként kaptak egy-egy marék Moist Pelletet. Ezzel az volt a célom, hogy legyen valami darabosabb is majd a fenéken, aminek köszönhetően jobban helyben tudom majd tartani a halakat. A Moist Pellet tulajdonképpen egy előre feláztatott micropellet, amivel semmi dolgunk nincs, a zacskó felbontása után már rakhatjuk is hozzá a benedvesített etetőanyaghoz és az „előáztatásnak” köszönhetően ez már biztos nem fog nedvességet elszívni a kajánkból, és nem fog rontani a már „belőtt” állagon. Ha pedig nem akarjuk már a peca elején beletenni a kajánkba, akkor menet közben is adagolhatjuk az etetőanyaghoz anélkül, hogy bármit is kéne bíbelődnünk vele. Természetesen ezt is visszazárható zacskóban találjátok meg, így tuti nem fog kiszáradni, amit nem használtok fel! A zöld kaja az ízben és színben hozzá passzoló Super Green pelletszemeket kapta, az édes etetőanyaghoz pedig a kókuszosat csaptam hozzá.


A felszerelést sem akartam túlzásba vinni ehhez a pár órás pecához, egyetlen botot nyitottam: a kis 3 méteres Korumomat. Ezen a tavon olyan 25 méter az a távolság, amit maximálisan meg kell horgászni, így ide bőven elég egy ilyen rövid, finom pálca. Egyre jobban szeretem ezt a botot, sokkal élvezetesebb a horgászat egy ilyen kis könnyű és lágy bottal és egy pici 3000-es orsóval (mondom ezt úgy, hogy a hosszabb botjaim sem éppen a durung kategóriába tartoznak).

Első dobásnál a távolságot 18 méterre lőttem be. Hogy miért, arra rém egyszerű a magyarázat: 18 méterre horgásztam ezzel a bottal még utoljára a method OB-n, és látszott még ez a jelölésem a zsinóron. Az első 3 dobásnál 5 perceket vártam, de ez mind eseménytelenül telt. Természetesen abban a negyed órában járt a szemem folyamatosan és a dobásaim mögött 5-6 méterrel láttam több halmozgást is. Érdemes mindig nyitott szemmel ülni a parton, ha nincs kapásunk, mert mindig lesz egy-egy túlbuzgó hal, aki elárulja nekünk, hogy hol rejtőznek valójában. Emiatt a 4. dobásnál már 24 méterre repült be a 7mm-es süllyedő ananászos Band’um és egy perc elteltével már fáraszthattam is az első pontyomat. Az etetőanyagom és a csalim jó volt, és onnantól hogy megtaláltam a halakat a legtöbb esetben egy-másfél perc elteltével már hal volt a horgomon.A kapások sorban jöttek, nagyon pörgős volt a peca, de valami nagyon nem tetszett: rengeteg volt a vesztett halam. 14-es Guru QM1-el kezdtem a pecát, és a lefordult halak miatt felmentem egészen 10-es méretig, de ez még mindig nem hozott javulást. Utána váltottam 12-es méretű Guru Pellet Wagglerre, aztán 14-es Preston C-Drome CD-04-es horogra. Ezekkel már kevesebb volt a halvesztésem, de még mindig zavaró volt. A megfogott halaim szája nem volt széttépve, így a lemaradásokat nem annak tudtam be. Az előkém mindvégig az általam leggyakrabban használt 0,17-es Preston Reflo Power volt, ebben nem is láttam értelmét lejjebb menni, hiszen a kapásszámmal nem volt probléma. Megfigyelhető volt, hogy még a pontyok kapásai sem voltak azok az igazi intenzív eltekerős kapások, inkább amolyan tologatós, megrángatós majd beejtős volt szinte mindegyik. Aki ismer, az tudja, hogy jobban szeretem a begumizott method kosarakat és szokásomhoz híven ezzel is kezdtem. A method OB felkészülés alatt tapasztaltam pont ugyanezt: fura kapások a gumis kosárral és sok vesztett hal (aminek oka szerintem pont a „bizonytalan” kapások, amit sokszor rossz ütemben kap el az ember), így viszonylag gyorsan beugrott, hogy mit is kell tennem. A 30 grammos gumis Preston kosár helyére felkerült egy ugyanolyan súlyú, de inline kosár. A helyes megfejtés pedig ebben rejlett, mert innentől a legtöbb ponty gyönyörűen eltekerte a botot és elég nagy százalékban ki is értek partra. Ha mást nem is, de ezt a tapasztalatot csak sikerült kamatoztatnom a palotavárosi OB-ról.


A horgászat végig pörgős volt, 2 óra peca után már a stopperrel sem foglalkoztam, mert a halak adták végig maguktól a 2 percen belüli ütemet. A pontyoknak a világos édes kaja tetszett jobban, a zöld pedig szépen adta a kárászt és a compót. Ez is egy furcsa dolog, mert előzetesen én ezt pont fordítva vártam, de a választ mindig a halak adják meg. Időnként a kárász nagyon oda tudott állni a folyamatosan beérkező kajára, attól függetlenül, hogy épp melyikkel dobáltam, de ilyenkor mindig jó megoldásnak tűnt, ha egy 4-5 dobás erejéig eldobtam egy 5 méterrel arrébb. Ilyenkor általában ismét pontyokat tudtam fogni, majd ha visszamentem onnan, megint jött néhány ponty.


Pont egy ilyen „visszatérés” első dobása adta a nap halát is egy gyönyörű hosszú izmos pontyot. Mérleg nem volt nálam, de 7 kiló körülire saccoltuk. A kis Korum bottal a fárasztás minden pillanata remek élmény volt. A csalit nem kellett variálnom, a 7 mm-es süllyedő ananászos Band’um az elejétől a végéig megfelelő csemege volt a Bleró halainak.


Be kell valljam, kicsit féltem tőle, hogy az All-Round kajával jobban meg kell küzdenem majd a kapásokért vagy esetleg több lesz az üresjárat, mint a versenyszériás kaják esetében, de nagyon pozitív meglepetés ért és igazi örömpeca volt ez a pár óra. A vesztett halakra is lett megoldás és láthatjátok, hogy legtöbbször mennyire apró dolgokon múlik.


Hoffmann Feri

 


Hozzászólások
Hozzászólás írása
A honlapon és annak tartalmában szereplő minden márkanév, védjegy, szolgáltatási védjegy, tanúsító védjegy és egyéb termék- és szolgáltatásnév és -logo a saját tulajdonosának tulajdonát képezi, és a vonatkozó védjegy- és szerzői jogi törvények védelme alatt áll. A honlapon található minden tartalom egyéni, eredeti jellege következtében teljes egészében szerzői jogvédelem alá esik. A szerzői jog jogosultja a UK PECA TRADE Kft., ezért kizárólag a UK PECA TRADE Kft. jogosult írásban, minden egyes felhasználás mások számára történő engedélyezésére.

A UK PECA TRADE Kft., vagy a védjegy tulajdonjogával rendelkező harmadik fél által írásban kiállított és aláírt engedély hiányában a jelen honlap tartalmából semmi sem értelmezendő a honlapon található bármely védjegy használatára feljogosító licenc vagy felhasználási jog átadásaként. Szigorúan tilos a védjegyek vagy egyéb anyagok bármely módon történő illetéktelen felhasználása, ellenkező esetben azok jogosulatlan használata polgári jogi, illetve büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Minden jog fenntartva | ukpeca © 2019     Sütik kezelése
Mozgásba hozta: GrenT Média| Webshop készítés