Egy teljes szezonon átívelő Korum-szett tesztje (a 12 ft feeder bot és a 4000-es feeder orsó)

Egy teljes szezonon átívelő Korum-szett tesztje (a 12 ft feeder bot és a 4000-es feeder orsó)

Volt már jó néhány bot a kezemben az évek alatt és esett már szét pár orsóm idő előtt. Így idővel eljutottam arra a szintre, hogy már nem érdekel, de inkább kiadok többet bizonyos dolgokért, amik valóban minőséget képviselnek, elkerülve azt, hogy a halfogás élményét elrontsa egy gagyi kotyogós „kurbli”, vagy egy feeder botnak titulált seprűnyél. Persze felvetődhet a kérdés, hogy mi van azokkal a pecásokkal, akik nem feltétlen engedhetik meg maguknak, hogy valóban drága eszközöket vásároljanak? Nekik remek megoldás lehet ez a pénztárca barát szett, amit szeretnék bemutatni nektek ebben az írásban. Én is hasonló cipőben jártam, mikor Ede felvetette, hogy nyomjam végig a tavalyi versenyszezont egy ilyen nem éppen versenykategóriába beárazott szettel és éppen ezért is találtam érdekes kihívásnak ezt.Az első kézbevételnél a
bot karcsúsága és súlya lepett meg leginkább. Nem egy dióverő, ez már jó! A nappaliban megsuhogtatva - tudom, hogy ti is így nyomjátok, miközben az asszony a fejét fogva elmormol pár mondatot – azt éreztem, hogy gyors, de mellette mégis lágy karaktere van a botnak. Az orsó felhelyezése után sem éreztem azt, hogy leszakadna a karom és a bot sem lett orrnehéz, ez egy újabb jó pont. Apropó az orsó: láttam már szebben kidolgozott, csicsásabb darabot is, de ha bírja a pecáim alatt kapott nem kis terhelést, akkor pont nem fog érdekelni, hogy hol aranyozott vagy hol csillog. Én amúgy sem vagyok az fajta, aki minden horgászat után letakarít minden szennyeződést a cuccairól így pár peca után a dizájn általában már úgy sem olyan szembetűnő... Ami első ránézésre feltűnik: sekély dob, kerek fém zsinórbeakasztó klipsz, első fék (ami nem mellékesen még jó is). Mi kell ennél több egy methodozáshoz? Már csak az, hogy elmenjünk horgászni végre és a parton is kipróbálhassuk.


Már tavasszal el is kezdtem horgászni ezzel a „kombóval”. Úgy vágtam neki az első pecának, hogy kell majd egy kis idő mire megszokom, de azt kell, hogy mondjam, hogy már az első ezzel fogott halamnál össze is szoktunk. Az első fárasztás közben már éreztem és mondogattam is, hogy imádni fogom ezt a botot és ez nem is lett másként.Néhány „száraz” adat a botról:

- Dobósúly: 15-45 g

- Bothossz: 3,65 m

- Szállítási hossz: 1,85 m

- Gyűrűk száma: 15

- Gyűrűk anyaga: SIC

- Nyélborítás: parafa+Duplon

- Súly: 225g

- Kettő darab spiccet kapunk a bothoz: a Light (piros) 3/4oz-s, míg a Heavy (zöld) 1,5oz-sA maximális dobósúlyt 45 grammban határozza meg a gyártó, én legsűrűbben L-es méretű 30 grammos Preston kosárral használom (ezt a súlyt szereti szerintem leginkább ez a bot), de a 45 grammos L-es kosarak dobálása sem okoz neki problémát. Ez a bot nem a nagy, távoli dobásokra lett kitalálva, én olyan 50-60 méteres távig ajánlanám. Természetesen ettől nagyobb dobások is kivitelezhetőek vele (láttam is már ilyet), de az már biztos, hogy a pontosság rovására fog menni. És ha már a pontosság szóba került: ennek a botnak az első tagja kicsit feszesebb, mint amiket előtte használtam, viszont pont ennek köszönhetően segíti a pontosabb dobásokat, nem rezonál be úgymond az első tag a dobásoknál (magyarán mondva nem annyira „taknyos”). Fárasztás közben kellően lágy, ott keményedik fel, ahol kell, ezt láthatjátok a képeken is. Manapság nagyon elterjedtek a lágy botok és én is szeretem őket, de szerintem mindennek van határa és feladata. Fantasztikus látvány egy tőből karikába hajló bot, de ha jobban belegondoltok a „karika” az már a bot végállása, tehát ha megindul a hal, vagy el kell húzni egy akadó elől, azt már karból, vagy az orsóval kell megoldani. Ezért érdemes végiggondolni, hogy meddig is finomítsuk le eszközeinket. Ennek a botnak lágy a végső harmada, így a keszegek kapásának észlelése és megfogása sem okoz vele gondot (ebben pedig volt részem bőven pl. a tavalyi method OB-n vagy az RSD-s pecák alatt).

A közepétől fokozatosan keményedik fel és amikor nagyobb hal van a horgon felvesz egy korrekt ívet, ami szerintem bőven szemet gyönyörködtető is. Ami meglepő, hogy amikor azt hiszed vége, a botban még mindig van egy kis plusz tartalék. Emiatt kevesebb a halvesztés, mert nem olyan direkt a végjáték, mint egy XXXX EXTRA HEAVY bot, vagy egy manapság divatos 3 méteres medium-light botnál. 


Sok olyan apró dolog van a boton, ami felett könnyen elsiklunk, de azért megkönnyíti az életünket:  ott kezdeném, hogy van rajta horogbeakasztó fül, így nem kell a keverőgyűrű szárába, vagy parafa nyélbe akasztgatni horgunkat (aki több bottal jár pecázni, vagy versenyzik, ennek biztosan örülni fog). A leghasznosabb dolog talán az, ami elsőre szerintem sokaknak fel sem tűnik (én is így voltam ezzel) ez pedig a nyél kialakítása. Kézbe véve kicsit furcsa, de nem szembetűnő, horgászat közben viszont annál inkább feltűnő, hogy fárasztás közben a bot nyele nem akad a ruhánkba. Ez pedig annak köszönhető, hogy rövidebb a nyél az átlagosnál! Pont annyival rövidebb, hogy kényelmesen, felállás nélkül tudjunk fárasztani fotelből, ládáról, de elég hosszú ahhoz, hogy dobásnál a botot meghúzzuk a kívánt 50-60 méter eléréséhez.

Egyetlen negatívumot tudok talán felhozni, ez pedig a szállítási hossz, ami 1,85 méter. Kétrészes a bot és pont ettől olyan gyönyörű a karakterisztikája, de emiatt be kell vállalnunk egy kis macerát ami a szállítást illeti. Nekem tavasszal emiatt kellett is vennem egy új 190 centis botzsákot, de ezt így utólag egyáltalán nem bánom.


És akkor nézzük a Korum 4000-es feeder orsóját:


Főbb tulajdonságai:

- 7 szénacél csapágy + 1 tűgörgős csapágy

- visszaforgásgátló

- erős grafit test és rotor

- titánium zsinórvezető görgő

- túlméretezett felkapókar

- anodizált fém dob

- kompakt hajtókar, csúszásmentes fogantyúval

- S-stroke rendszer a tökéletes zsinórképért

- sekély dob

- kerek, alumínium zsinórklipsz

- 4,6:1 áttétel

- súly: 370 gramm

- zsinórkapacitás: 0,20mm/200m, 0,26mm/170m, 0,30mm/150m


Ahogy már mondtam, visszafogott dizájn jellemzi, de egy teljesen megbízható kis orsó ez, egyszer sem hagyott cserben, és ami nagy szó nálam: kibírt egy teljes szezont úgy, hogy nem tudtam tönkretenni, és nincs még semmi baja :) . Aki ismer, az tudja, hogy nem arról vagyok híres, hogy kímélném a cuccaimat, ráadásul nem keveset van használva nálam. A manapság oly divatos kerek klipszet kapta az orsó, így még ez ellen sem fanyaloghat senki.


Összességében ár-érték arányban szerintem ez egy nagyon jó választás lehet, ha valaki feeder felszerelést szeretne vásárolni. Volt már jó néhány feederbot a kezemben az évek alatt és én úgy érzem, hogy ennek a Korum botnak jóval nagyobb az értéke, mint ami az árcédulán szerepel. Egy olyan orsó pedig, ami az én kezem alatt egy szezont kibír bármilyen probléma nélkül, az másnak hosszú ideig hűséges társ lehet a pecáknál, ebben biztos vagyok. Az pedig nem kérdés, hogy versenykörülmények között is megállják-e a helyüket, mert jó néhány versenyen is túl vagyok már velük. Az elégedettségem szintjéről pedig talán az is árulkodhat, hogy azóta lett több ilyen Korum orsóm is és egy két részes 3 méteres botra is szert tettem azóta.Kíváncsiak vagytok milyen is élőben ez a „motyó”? Akkor nézzetek be hozzánk az üzletbe vagy ha esetleg láttok a vízparton, akkor gyertek csak oda hozzám bátran, mert úgy is ott lesz nálam! :)


Hoffmann Feri – Team Ukpeca

Hozzászólások
Hozzászólás írása
A honlapon és annak tartalmában szereplő minden márkanév, védjegy, szolgáltatási védjegy, tanúsító védjegy és egyéb termék- és szolgáltatásnév és -logo a saját tulajdonosának tulajdonát képezi, és a vonatkozó védjegy- és szerzői jogi törvények védelme alatt áll. A honlapon található minden tartalom egyéni, eredeti jellege következtében teljes egészében szerzői jogvédelem alá esik. A szerzői jog jogosultja a UK PECA TRADE Kft., ezért kizárólag a UK PECA TRADE Kft. jogosult írásban, minden egyes felhasználás mások számára történő engedélyezésére.

A UK PECA TRADE Kft., vagy a védjegy tulajdonjogával rendelkező harmadik fél által írásban kiállított és aláírt engedély hiányában a jelen honlap tartalmából semmi sem értelmezendő a honlapon található bármely védjegy használatára feljogosító licenc vagy felhasználási jog átadásaként. Szigorúan tilos a védjegyek vagy egyéb anyagok bármely módon történő illetéktelen felhasználása, ellenkező esetben azok jogosulatlan használata polgári jogi, illetve büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Minden jog fenntartva | ukpeca © 2019     Sütik kezelése
Mozgásba hozta: GrenT Média| Webshop készítés