Barion Pixel
Horoggal kapcsolatos tapasztalataink a method módszerhez

Horoggal kapcsolatos tapasztalataink a method módszerhez

Az alábbi írásban saját - sokszor versenykörülmények között megszerzett - tapasztalatainkat fogjuk megosztani veletek és egy kis segítséget nyújtani az ideális horog megválasztáshoz method módszerhez. A bevezetőre több sort nem is pazarolnánk, csapjunk is bele!

1. Kis horog vagy nagy horog kérdése:


Sokan hajlamosak azt a hibát elkövetni, hogy a horgot jelentősen kisebbre cserélik, de túl kemény bottal horgásznak továbbra is. Ennek eredményeként sokkal több kapásuk van, viszont nagyon nagy százalékban elveszítik a halat a fárasztás során. Ekkor kerül elő általában az elcsépelt szlogen: „Na tessék a kis horoggal nem lehet halat fogni”. Ökölszabályként nyugodtan elfogadhatjuk, hogy a kisebb horog több kapást jelent. A kis horoggal elveszített halakat pedig egy lágyabb bottal, sokkal nagyobb arányban tudjuk partra segíteni.Egy jól összehangolt felszerelés kis gyakorlattal egy kapástalan időszakban is adhat szép, akár még 10+os halakat is, mint ez már oly sokszor bebizonyosodott: a következő képen szereplő pontyot is egy 18-as horoggal sikerült partra terelni egy nem éppen halas napon.Ezen a ponton természetesen felvetődik az előkezsinór méretének kérdése is. A kisebb horog vékonyabb zsinór alapelvet bátran alkalmazhatjuk, néhány kirívó esetkivételével. A tapasztalat azt mutatja, hogy a halak kapókedve újraírhatja a jól bevált horognagyság-előke párosításunkat.Előfordul, hogy a hal nem tolerálja a nagy horog - vastag előkepárost, de a horgot kisebbre cserélve (az előkevastagságon nem változtatva) nagyságrendekkel több kapásunk van. Illetve megeshet fordítva is; mikor a nagyobb horgot vékonyabb előkén felveszi,míg a hagyományos horog-előke párost nem. Ezek az apró különbségek leginkább csak versenykörülmények között fontosak, ahol az optimális párosítás plusz fogott dekákat vagy akár kilókat adhat. A hétköznapi horgászatban nyugodtan maradhatunk a vastag előke-nagy horog és a vékony előke-kis horogpárosítások variálásánál.
2. Szakállas vagy szakáll nélküli kérdéskör


Sokan idegenkednek a szakáll nélküli horgok használatától. Ennek oka néhány tévhit, ami a szakáll nélküli horgokat körül lengi. Egyik érvként a sok halvesztést szokták felhozni. Valóban igaz, ha a zsinórt fárasztás közben meglazítjuk, jó eséllyel kiakad a horog a hal szájából, de valljuk be, ha ezzel a technikával fárasztanánk, elveszítenénk kedvenc sportunk egyik fő élményforrását a fárasztást. Egyegyenletesebb bevontatás során a mai botok rugalmasságát és a zsinórok nyúlását figyelembe véve a hal leakadásának esélye semmivel sem nagyobb, mint a szakállas „kampóknál”. A szakáll nélküli horgok mellett szól, hogy kisebb sebet ejt, mint szakállas társai (ami egyébként pont csökkenti is a lemaradások számát)és az sem elhanyagolandó tény, hogy ennek köszönhetően jobban is kíméli a halat. A szakáll nélküli horog nagyobb biztonsággal akad a szakállas horgok szakállának nagyobb ellenállása miatt,ami hatalmas segítséget jelenthet az óvatos kapások elcsípésénél is.


3. A horog alakja


Jelenleg a piacon megszámlálhatatlan típusú és alakú horog létezik, így megpróbálunk inkább csak támpontokat és példákat adni a megfelelő választáshoz. A horogöblének nagysága határozza meg mennyi húst fog a horog a halszájából. Értelemszerűen ez minél nagyobb annál biztosabban tartja a halat a fárasztás során.


Egyátlagos öblű horog:
KORUMXPERT SPECIALIST BARBLESS HOOKSEgy közepes megoldás: Preston KKM-BÉs egy nagy öblű változat: Preston PR478A horog és a horogszár párhuzamostól eltérő szöge, ami segíthet az akasztásban ezeket„önbevágós” horgoknak is szokták nevezni. Ezeknek a horgoknak viszont sajátossága a párhuzamostól való nagy eltérés miatt,hogy a csalival nem érdemes a horoghegy és a horogszár közötti területet kitöltenünk, hanem inkább a horog alatt kínáljuk fel a csalit (hajszálelőke, gumikarika).


Ilyen horog a Preston PR C14. A horog anyagvastagsága


A horog anyagának vastagsága fontos szerepet játszik a horog erősségében, ami a kihajlásra és az eltörésre való hajlamosságot foglalja magában. Itt arra érdemes figyelni, hogy nagyobb vastagság általában nagyobb súlyt is jelent, ami bizonyos finomabb kapási időszakban jelentősen csökkentheti a kapások számát.


Kisebb anyagvastagság: Preston PR 333Nagyobb anyagvastagság: Preston PR 38A horog súlyának és nagyságának csökkentésével is csodákat tudunk tenni néha a kapástalan időszakokban. Ha még melléállítjuk, hogy mennyit játszhatunk az előke vastagságával és a hosszával, akkor egy igen bonyolult képletet kapunk, aminek nagyon sok lehetséges kimenetele lehet,ezért arra biztatunk mindenkit, hogy próbálkozzon, és ne érje be az elcsépelt „nem eszik a hal” magyarázattal, ha nem fog halat.


Végezetül pedig azt tanácsolnánk,hogy a horgot mindig a várható halak méretéhez igazítsuk,figyelembe véve a kapások várható intenzitását is. Tartsunk lépést a technológiák fejlődésével és ne ragadjatok le egyetlen már bevált horognál, hanem bátran próbálgassátok az új technológiákat és anyagokat felvonultató horgokat is.

GecseBéla és Hoffmann Feri – Team Ukpeca

Hozzászólások
Hozzászólás írása
A honlapon és annak tartalmában szereplő minden márkanév, védjegy, szolgáltatási védjegy, tanúsító védjegy és egyéb termék- és szolgáltatásnév és -logo a saját tulajdonosának tulajdonát képezi, és a vonatkozó védjegy- és szerzői jogi törvények védelme alatt áll. A honlapon található minden tartalom egyéni, eredeti jellege következtében teljes egészében szerzői jogvédelem alá esik. A szerzői jog jogosultja a UK PECA TRADE Kft., ezért kizárólag a UK PECA TRADE Kft. jogosult írásban, minden egyes felhasználás mások számára történő engedélyezésére.

A UK PECA TRADE Kft., vagy a védjegy tulajdonjogával rendelkező harmadik fél által írásban kiállított és aláírt engedély hiányában a jelen honlap tartalmából semmi sem értelmezendő a honlapon található bármely védjegy használatára feljogosító licenc vagy felhasználási jog átadásaként. Szigorúan tilos a védjegyek vagy egyéb anyagok bármely módon történő illetéktelen felhasználása, ellenkező esetben azok jogosulatlan használata polgári jogi, illetve büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Minden jog fenntartva | ukpeca © 2021     Sütik kezelése
Mozgásba hozta: GrenT Média| Webshop készítés