Methodos örömpeca a Ráckevei Dunaágon

Methodos örömpeca a Ráckevei Dunaágon

Ebben az írásomban egy szerintem rém egyszerű és minimális eszközigényű módszert szeretnék nektek bemutatni, amit alkalmazva nagyon jó szórakozásban lehet részetek. Aki most azt várja, hogy hogyan fogjuk meg a „nagyot” annak sajnos csalódást kell okoznom. Ez inkább egy pörgős pecáról fog most szólni, ahol folyamatos, pár percenkénti akcióban volt részem egy természetes vízen.
Már év elején elhatároztam, hogy az idei évben szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni a hosszú előkés keszeg horgászatra, mert ebben nem kis hiányosságaim vannak. Mivel Budapest déli részén lakom, így kézenfekvő volt, hogy a lakhelyemhez közeli Ráckevei Dunaágon teszem meg a kezdeti lépéseket ez irányba. Már az első horgászatokon észrevettük, hogy itt bizony jó néhány kisebb ponty is beesik keszegezés közben, így nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy rápróbáljunk a methodos pontyozásra is itt. Biztos voltam benne, hogy ez egy működőképes dolog lesz, de a végeredményen még én is meglepődtem!

Késő délelőtt értem ki a vízpartra, most kivételesen nem laktam be úgy a területet, ahogy szoktam, „minimál” felszereléssel terveztem megoldani a horgászatot: 1 method módszerrel felszerelt feederbot, feeder fotel, merítő, aprócikkek, egy zacskó etetőanyag és ennek egy keverőedény, egy zacskó 2mm-es pellet, 1 doboz gumikukorica, 1 doboz gumicsonti.
A végszerelékem egy 30 grammos KorumDura Method kosárból, egy KorumQuick Change gyöngyből (amit a kosár vásárlásánál megtalálunk mellé csomagolva) és egy 10 cm hosszúságú, 16-os méretű Korum CS Series horogból állt (amit 15-ös Preston Reflo Power előkére kötöttem).Biztos vagyok benne, hogy a véletlenszerű össze-visszadobálgatással is eredményesek lehetünk ezzel a módszerrel, de ha igazán pörgős, ütemes horgászatra vágyunk, akkor elengedhetetlen eleme a horgászatunknak a pontosság. Ennek érdekében körülbelül 20 méteres távolságon akasztottam ki a zsinóromat az orsóm klipszébe. Ezen a távolságon még nincs olyan nagy húzása a víznek, kisebb a sodrás így gond nélkül megáll a végszerelékünk. Ráadásul a hal is simán rááll az etetésünkre már ezen a távon is. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha már 3-4-et egy helyre dobtunk, akkor utána kezdődhet is a halak aprítása.Az etetőanyag választásnál nem variáltam túl sokat, a Margin Carpra esett a választásom a Sonubaits kínálatából, ami egy nagyobb szemcseméretű natúrabb pontyos etetőanyag, de tökéletesen megáll a töltögetős kosárban. Csaliból is az egyszerűség elvét követtem és egy szem Korumgumikukorica került a csalitüskére.Nem terveztem alapozó etetést, az volt a stratégiám, hogy egy ütemes horgászattal kezdek és 2-3 percenként újat dobok. Úgy is alakult minden, ahogy elterveztem, az első 3 dobásnál nem volt kapásom, de a negyedik becsobbanás után már tekeredett is a spiccem és meg is lett az első potyka.Innentől pedig minden dobásnál akcióban volt részem, és általában nem is kellett túl sokat várnom a jelentkezőkre. Ezt az alábbi videóban is megtekinthetitek:
https://www.youtube.com/watch?v=WiVAVABLQuE


Az összes megfogott halam ponty volt és a 25 cm körüli méret volt a jellemző. Vittem magammal egy kevés krilles 2mm-es feed pelletet is, amit magában áztattam fel, bármilyen adalék nélkül. Kíváncsi voltam, hogy erre hogy reagálnak majd a halak. Ezzel egy picit többet kellett várni a kapásokra, de ahogy a képen is láthatjátok a pelletnek nem volt ideje teljesen kioldódni a method kosárból, szóval ezzel sem unatkoztam. Amit észrevettem viszont, hogy ezzel némileg nőtt a halaim mérete, és elkezdtem egyre több 30 cm feletti pontyot is fogni.Ezt a néhány órás horgászatot végül több mint 25 db ponttyal zártam. Sok fórumon olvasom, hogy rengeteg a beteg ponty az RSD-n, viszont én pont az ellenkezőjét tapasztaltam az eddigi pecáim során. Az itt kifogott halaim többsége szép és egészséges pikkelyes ponty volt. Sok panaszt olvastam arról is, hogy kicsik a pontyok, amiket fognak, ami egyébként így is van. De ha csak egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra vágyunk és nem a konyhára dolgozunk, akkor egy ilyen akció dús horgászatnál én nem érzem úgy, hogy ez problémát okozna. Arról nem beszélve, hogy ha vigyázunk ezekre a halakra, akkor egyszer talán még lesznek ők nagyobbak is.

Egyre többet horgászom természetes vizeken a „kockatavak” mellett és csak ajánlani tudom mindenkinek. Nem kell félni ezektől a pályáktól sem, sokszor óriási élményben lehet részünk és jó néhány vizünkben több a hal, mint azt először gondolnánk. És talán még nem is olyan nehéz bonyolult megfogni őket…
Hozzászólások
Hozzászólás írása
A honlapon és annak tartalmában szereplő minden márkanév, védjegy, szolgáltatási védjegy, tanúsító védjegy és egyéb termék- és szolgáltatásnév és -logo a saját tulajdonosának tulajdonát képezi, és a vonatkozó védjegy- és szerzői jogi törvények védelme alatt áll. A honlapon található minden tartalom egyéni, eredeti jellege következtében teljes egészében szerzői jogvédelem alá esik. A szerzői jog jogosultja a UK PECA TRADE Kft., ezért kizárólag a UK PECA TRADE Kft. jogosult írásban, minden egyes felhasználás mások számára történő engedélyezésére.

A UK PECA TRADE Kft., vagy a védjegy tulajdonjogával rendelkező harmadik fél által írásban kiállított és aláírt engedély hiányában a jelen honlap tartalmából semmi sem értelmezendő a honlapon található bármely védjegy használatára feljogosító licenc vagy felhasználási jog átadásaként. Szigorúan tilos a védjegyek vagy egyéb anyagok bármely módon történő illetéktelen felhasználása, ellenkező esetben azok jogosulatlan használata polgári jogi, illetve büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Minden jog fenntartva | ukpeca © 2019     Sütik kezelése
Mozgásba hozta: GrenT Média| Webshop készítés