A Balaton-parti horgászat szépsége és nehézségei

A Balaton-parti horgászat szépsége és nehézségei

Egy hetes balatoni nyaralást terveztünk a párommal idénre, és ha már „balcsi” volt az úti cél, akkor muszáj volt magunkkal vinni egy feederezéshez szükséges minimál felszerelést. Nem horgásztam még a magyar tengeren, de próbáltam az út előtt információkat gyűjteni.  Már az első este sikerült néhány buktatóval szembesülnöm, amit meg is fogok osztani veletek, így lehet, ti már alapból el tudtok kerülni egy-két apróbb kellemetlenséget.

Kezdeti nehézségek:

A déli parton, azon belül is Balatonszemesen foglaltunk szállást. Az apartman saját partszakasszal és stéggel is rendelkezett, de az már a honlapon fel volt tűntetve, hogy itt nem megengedett a horgászat. A mólóról történő feederezés valamiért nem vonzott, így próbáltam olyan helyet keresni, ahol a partról tudnék horgászni, ennek fényében első délután feltérképeztem a környéket és felkerestem a legközelebbi horgászboltot is, hogy beszerezzem a napijegyeket. Ezt Balatonlellére dobta ki a telefonom, de a megadott címen szembesültem vele, hogy ez bizony már elköltözött. Egy kedves eladó útba igazított, hogy a lellei mólón találok egy horgászboltot. 10-15 perc séta után meg is találtuk az apró üzletet, itt viszont az eladó srác nem volt hajlandó napijegyet kiállítani a rossz időre hivatkozva (vagy épp nem volt kedve, de mindezt minősíthetetlen hangnem mellett…). Ez persze nem tudott eltántorítani a pecától, azonnal kerestem neten egy másik napijegy árusító helyet, ahol zökkenőmentesen ki is állították a horgászathoz szükséges papírokat. A szállásunkon elmondták, hogy a szomszéd utca végében lehet és szoktak is lógatni, így ez tökéletes helyszínnek tűnt az esti pecához. Már csak annyi hiányzott, hogy az eső ne szakadjon… Amint elállt az eső már pakoltunk is ki a kiszemelt helyre. Összeraktam a botot, bekevertem a kaját, az elsőt dobtam volna, amikor is a sarkon megállt egy külföldi busz, amiből körülbelül 30 turista szállt ki és rohamozta meg fényképezőgépekkel az utca végén lévő partot, mit sem törődve azzal, hogy ott épp horgászik valaki (hát igen, ez nem egy körbekerített magántó…).  15-20 perc alatt kifotózkodták magukat, majd eltűntek, de a nagy csődületre odagyűltek elénk a hattyúk némi táplálék reményében.  Nagy nehezen sikerült a hattyúkat is elhessegetni és jöhetett az első dobás. Ekkor szembesültem vele, hogy a partról nem olyan nagynak tűnő hínármező valójában akkora, hogy nem bírom átdobni… Na, ekkor már megfordult a fejemben, hogy milyen jó is tud lenni, mikor az ember ül például egy Prérin, ahol nulla akadó van, és senki nem zaklatja egész nap.Dobtam még néhányat, de folyamatosan a hínárt húztam. Még délután találtunk egy szimpatikus partszakaszt 5 perc autóútra tőlünk, és egy ott nyaraló úriembertől megtudtam, hogy ott akár horgászni is lehet, így beültünk az autóba és átfurikáztunk oda. Itt néhányan már be voltak dobva, mire mi megérkeztünk, és kérdéseimre azt a választ kaptam, hogy felesleges kipakolnom is, mert itt aztán jó ideje még keszeget se lehet fogni. Ez sem ingatott meg természetesen, és ami ez után következett, az feledtette az összes addigi kínlódást.


Methodos keszegezés:

Több helyen olvastam, hogy a Balatonon jól működik a method feederes horgászat, és Kovács Csabi is néhány remek eredménnyel záruló methodos pecán van már túl a Balatonon, így az alap terv az volt, hogy ezzel a technikával próbálok megfogni bármilyen halat, ami előttem van, legyen az keszeg, kárász vagy akár ponty. Az alapozó etetést nem vittem túlzásba, 35 méter környékére akasztottam ki a zsinóromat az orsó klipszébe és 5-öt dobtam az L-es méretű Preston method kosárral. Etetőanyagnak Match Method Mixet kevertem bármilyen adalék nélkül. Ez egy halliszt alapú kaja, de a Csabitól kapott infók alapján, a Balatonon ez ugyanolyan tökéletesen tud működni, mint egy intenzíven telepített vízen (ami később számomra is bebizonyosodott). A legjobb állagot akkor érhetjük el, ha 1 kg etetőanyagot 1 pint, azaz 6dl vízzel keverünk be. Minél kevesebb dolgot próbáltam vinni magammal az útra, így a rostát sem raktam be, de annyira jó állagúak ezek a kaják, hogy egy hétköznapi pecán szerintem még áttörést sem igényel. Ha az ajánlott vízmennyiséget adjuk hozzá az etetőanyaghoz, akkor képtelenség elrontani a bekeverését!
A gyorskapocsba 16-os méretű Korum CS Series horgot kötöttem 10 cm hosszú 0,15-ös Reflo Power monofil előkén. Csalinak félbevágott mini bandummal kezdtem csalitüskén, és mellé a horogra tűztem még 2 szem csontit. 

Az eddigi akadályokat ezek után egy csapásra elfeledtette velem a sok balatoni keszeg és kárász. Nem volt olyan bedobásom, ami ne kapással végződött volna. Kezdetben várni kellett a kapásokra 5-8 percet, de ahogy ment be folyamatosan egy helyre az etetőanyag, úgy lett egyre ütemesebb a halfogás. Mielőtt elkezdtem összepakolni már percenként húzták a spiccet a szebbnél szebb keszegek és kárászok. 


Óriási élményekkel gazdagodtam az első balatoni feederezésem alkalmával és egyáltalán nem zavart, hogy „csak” az apraja jött, úgy is vágytam már egy jó keszeges pecára a sok botot derékba hajlító pontyos víz után. 25-30 darab halat sikerült fognom pár óra leforgása alatt, és ekkor még nem is gondoltam, hogy a földvári mólón még nagyobb élmény vár majd rám pár nappal később.


Keszegezés a földvári mólón, bónusz ponttyal:

Egy kedves ismerősöm is pont ebben az időszakban nyaralt Balatonföldváron és össze is egyeztettünk egy pár órás pecát az egyik estére, az ottani mólóra. A felszerelésemet már itthon próbáltam olyan minimálisra leredukálni, amennyire csak lehetett, de az autótól történő kipakolásnál így is rendkívül soknak tűnt a cucc. Ha ilyen helyre indultok horgászni, tényleg csak azt vigyétek magatokkal, amire feltétlenül szükségetek van (vagy vigyetek kiskocsit, ha ez kivitelezhető), mert könnyen előfordulhat, hogy több száz méteren keresztül kell behordani a cuccaitokat. Mire a kikötőbe értünk a srácok már javában horgásztak, de sok bíztatót nem tudtak mondani, nem igazán evett a hal. Methodozást terveztem én is ugyanazokkal a csalikkal, ugyanazzal az etetőanyaggal és végszerelékkel, amik előtte olyan szépen adták a keszeget. 20 méteres táv környékére akasztottam ki a zsinóromat a klipszbe, és pár dobás erejéig csak a mozdulatlan spiccet néztem. A többieknél se igazán adta a method a halat, ezért úgy gondoltam váltani kell és kötöttem egy hosszú előkés keszegező végszereléket. Ezt a lehető legegyszerűbb módon oldottam meg: a főzsinórra egy gubanc gátló csövet raktam, ennek kapcsába egy 30 grammos Korum Mesh kosár, a gyorskapocsba pedig a már jól bevált 16-os Korum CS Series horog került, 50 cm hosszú 0,15-ös előkén.  A Match Method Mix etetőanyagomhoz raktam egy kis színes angolmorzsát is, hogy az etetésre érkező halak találjanak valami darabosabb táplálékot is a kajafelhőben és ezzel több ideig magam előtt tudjam tartani őket. Az új etetőkosárral már jóval több etetőanyagot tudtam bevinni, mint a töltögetős method kosárral és az is volt a tervem, hogy felpörgetem kicsit a horgászatot és pár percenként dobok újat. A horogra ennél a módszernél csak csontit raktam.


A váltás és a kigondolt stratégia jónak bizonyult, mert pár dobás után egy rángatós kapással jelentkezett az első hal, egy szép bodorka személyében. Ez után nem volt megállás, innentől nem volt olyan dobásom, ami ne kapással végződött volna. A kiakasztott klipsznek és a pontos horgászatnak köszönhetően, ahogy ment be folyamatosan egy helyre az etetőanyag, úgy lett egyre ütemesebb a halfogás. 1-1,5 órás horgászat után úgy odaállt a hal, hogy lényegében a zsinórbesüllyesztés után csak a lábamra raktam már a bot nyelét, mert szinte azonnal verték a spiccet. Igazi élménypeca alakult már ki, viszont a nyaralásé volt a főszerep és mentünk már bele az éjszakába. 11 óra felé már nagyon fogytán volt az etetőanyagom, így megbeszéltük, hogy azt a pár dobásnyit még elhorgásszuk és újat már nem keverek, hanem összepakolunk. Az utolsó dobások egyikénél az addig látott pöcögtetős, rángatós kapás helyett egy igazi szép lassú „elcsavarást” láttam a spiccen. Már ekkor tudtam, hogy ez bizony nem keszeg lesz. Ez a bevágásnál egyből be is bizonyosodott, azonnal lehúzott pár méter damilt az orsóm dobjáról, de még a kiakasztás előtt sikerült megfordítani a halat, és a 15-ös mono előke is jól vizsgázott, így pár perc elteltével sikerült megszákolni az első balatoni pontyomat. Ettől jobban nem is végződhetett volna ez az este!


Ugyanazon a vízen történt ez a két horgászat, pár nap eltéréssel és ugyanúgy a keszeg volt a célhalam és mégis mindkét napon más technika, más végszerelék bizonyult igazán fogósnak. A második horgászatnál valószínűsíthetően óvatosabban ettek a halak, és a hosszabb előkével, a kosártól távolabb felkínált csalival könnyebben horogra lehetett csalni őket, vagy a nagyobb mennyiségű etetőanyag keltette fel a figyelmüket, amit a nagyobb kosárral folyamatosan pótolni tudtam. Nem a már pár nappal korábban jól bevált etetőanyagon és a csontin a változtattam, mert tudtam, hogy annak jónak kell lennie, hanem a felkínálási módon, és ez meg is hozta a sikert.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a balatoni horgászatot, olyan hangulata van az egésznek, amit nem is lehet igazán szavakkal visszaadni, ezt át kell élni. Én már az első alkalom után beleszerettem, úgyhogy biztos vissza fogok térni még horgászni a „balcsira”.

Írta: Hoffmann Ferenc
Fotó: Lekk Mónika
Hozzászólások
Hozzászólás írása
A honlapon és annak tartalmában szereplő minden márkanév, védjegy, szolgáltatási védjegy, tanúsító védjegy és egyéb termék- és szolgáltatásnév és -logo a saját tulajdonosának tulajdonát képezi, és a vonatkozó védjegy- és szerzői jogi törvények védelme alatt áll. A honlapon található minden tartalom egyéni, eredeti jellege következtében teljes egészében szerzői jogvédelem alá esik. A szerzői jog jogosultja a UK PECA TRADE Kft., ezért kizárólag a UK PECA TRADE Kft. jogosult írásban, minden egyes felhasználás mások számára történő engedélyezésére.

A UK PECA TRADE Kft., vagy a védjegy tulajdonjogával rendelkező harmadik fél által írásban kiállított és aláírt engedély hiányában a jelen honlap tartalmából semmi sem értelmezendő a honlapon található bármely védjegy használatára feljogosító licenc vagy felhasználási jog átadásaként. Szigorúan tilos a védjegyek vagy egyéb anyagok bármely módon történő illetéktelen felhasználása, ellenkező esetben azok jogosulatlan használata polgári jogi, illetve büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Minden jog fenntartva | ukpeca © 2019     Sütik kezelése
Mozgásba hozta: GrenT Média| Webshop készítés