Barion Pixel
FEEDER BOTOK - BOTHOSSZ, SPICC, ZSINÓR?

FEEDER BOTOK - BOTHOSSZ, SPICC, ZSINÓR?FEEDERBOTOK - BOTHOSSZ? SPICC? ZSINÓR?

Karbon vagy üveg spicc?

A botok általában kétféle spiccel kerülnek forgalomba, karbon, vagy üveg spiccel. A karbon sokkal merevebb, míg az üveg rendkívül hajlékony. Ha teheted, válaszd elsődlegesen az üveg spiccet, mert az sokkal érzékenyebb, és a kapások is vehemensebbek lesznek! Azonban a finomabb spiccek (0.5oz, 0.75oz) karbonból készülnek, ugyanis a vékony üvegszál rendkívül törékeny! 

SPICC ERŐSSÉG JELÖLÉSE?

A karbon spicceket általában számmal (1, 2, 3) jelölik, míg az üvegspicceket unciában. Az 1oz üvegspicc egy jó aranyközépút. A vékonyabb spiccek már nagyon lágyak, így rontják a pontosságot. Kisebb folyókon azonban már kell a 1.5oz, 2oz spicc, a lágyabbakat ugyanis nagyon begörbíti a sodrás ereje!

ZSINÓRMÉRET AJÁNLÁS

Számos bothoz találunk ajánlást a zsinór szakítószilárdságára vonatkozóan, pl. 3-6lb. Azonban ehhez nem kell betegesen ragaszkodni. Egy intenzíven telepített tóra kiváló választás egy 5-6lb-ás zsinór (pl. Preston Power Max Reel Line 0.20mm, 0.23mm), amivel gyakorlatilag egy buszt is el lehet húzni! Ettől vékonyabbra csak keszegezéshez van szükségünk. Ha azonban nagyobb pontyokat célzunk meg, 8-10lb méretig (0.26-0.28) is elmehetünk. Azonban a zsinór vastagság rontja a dobás pontosságát és csökkenti a távolságot!!

TOMMY PICKERING BOTVÁLASZTÁSI JAVASLATA

Minden távolságra meg van a megfelelő bot. Akár elhiszi valaki, akár nem rendkívül nehéz pontosan horgászni, ha a bot hosszabb a kelleténél! Egy 10ft, azaz 3 méteres bottal kiválóan horgászhatunk 30 méteres távolságban, azonban nagyon pontatlan lesz a horgászat ezzel a bottal 40-50 méteres távolságban.

A nagyobb távolság miatt az erőltetett dobások általában a szerelék elvesztésével, rosszabb esetben a bot törésével járnak.  Ha nagyobb távolságban szeretnénk horgászni, akkor a felszerelést is ehhez kell igazítani, így szükség lesz a hosszabb 11ft (~3.3m), 12ft (~3.6m), vagy akár a 13ft (~3.9m) botokra. Fontos, hogy a hosszabb botok esetében növelni kell az etetőkosár méretét is a pontosság és a távolság elérése érdekében!

„Láb alatti” horgászathoz pedig ott vannak a 8-9ft (2.4-2.7m) botok, melyek erre a távolságra lettek kifejlesztve!

Válaszd a megfelelő botot!

20-25 méterig: 8ft-9ft botok

Ezek a botokat ’WAND’, vagy ’BOMB’ botként ismertek. Kiválóak keszegezéshez, kárászozáshoz, de a nagy halakat nem ezzel kell kergetni! Tommy Pickering kedvence a Preston Innovations 8ft 6ins Mini Plus feeder ebben a kategóriában.

35 méterig: 10ft botok

Ezek a hosszúságú botok a kisebb méretű pontyokhoz tökéletesek, főleg ha kisméretű Method, vagy pellet feederkkel használjuk. A Preston 10ft Mini Plus, vagy a Preston 10ft 8ins Dutch Master a tökéletes választás erre a célra.

40-45 méterig: 11ft botok

Ebben a távolságban kiválóan alkalmazhatóak a 11ft, azaz a 3.3 méteres medium botok, melyekkel már nem életveszély a nagyobb pontyok megfogása, de dévérezésre is kiválóan alkalmasak még lágyságuk miatt. Ebben a hosszban némelyik bot már alkalmas a kisebb folyókon történő horgászathoz is. Kiváló választás lehet a Preston Dutch Master 11ft 8ins bot a maga 50g-os dobósúlyával.

50 méter felett: 12ft-13ft botok

Ha nagyobb távolságokban akarunk horgászni, vagy nagyobb folyókon tervezzük célba venni a halakat, akkor a felszerelést ennek megfelelően kell összeállítani. Nem kérdés, hogy itt van létjogosultsága az erősebb botoknak, mint például Preston Dutch Mater 12ft 8ins botnak. 

Ha viszont egy igazi távdobóra van szükségünk, akkor a Preston Dutch Master 14ft 2ins (4.32m) 160g-os verziója a megfelelő!


Hozzászólások
Hozzászólás írása
A honlapon és annak tartalmában szereplő minden márkanév, védjegy, szolgáltatási védjegy, tanúsító védjegy és egyéb termék- és szolgáltatásnév és -logo a saját tulajdonosának tulajdonát képezi, és a vonatkozó védjegy- és szerzői jogi törvények védelme alatt áll. A honlapon található minden tartalom egyéni, eredeti jellege következtében teljes egészében szerzői jogvédelem alá esik. A szerzői jog jogosultja a UK PECA TRADE Kft., ezért kizárólag a UK PECA TRADE Kft. jogosult írásban, minden egyes felhasználás mások számára történő engedélyezésére.

A UK PECA TRADE Kft., vagy a védjegy tulajdonjogával rendelkező harmadik fél által írásban kiállított és aláírt engedély hiányában a jelen honlap tartalmából semmi sem értelmezendő a honlapon található bármely védjegy használatára feljogosító licenc vagy felhasználási jog átadásaként. Szigorúan tilos a védjegyek vagy egyéb anyagok bármely módon történő illetéktelen felhasználása, ellenkező esetben azok jogosulatlan használata polgári jogi, illetve büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Minden jog fenntartva | ukpeca © 2020     Sütik kezelése
Mozgásba hozta: GrenT Média| Webshop készítés