Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fókuszban az angol kaják - kedvenc etetőanyag receptjeink 2. rész

Ebben a cikksorozatban olyan etetőanyag keverékeket szeretnénk nektek bemutatni, amiket mi is előszeretettel használunk és nem egyszer bizonyítottak már akár versenykörülmények között is. Megmutatjuk nektek az általunk legjobbnak vélt keverési arányokat, a bekeverésnél hozzáadott optimális vízmennyiséget és azt, hogy nekünk melyik vizeken, esetleg milyen körülmények között működött. Természetesen a mi időnk is véges és nem tudunk eljutni mindenhova még csak a környékünkön sem, de jó néhány keverékről kapunk folyamatosan vásárlói visszajelzéseket is, ennek köszönhetően azért folyamatosan nő az "adatbázisunk" azzal kapcsolatban, hogy mely vízterületeken működik jól az adott mix. Reméljük, hogy tudunk új ötletekkel szolgálni nektek és várjuk a jövőben is a ti tapasztalataitokat is, szóval ne tartsátok magatokban, hogy hogyan muzsikálnak ezek a kaják ott ahol ti rápróbáltok! Szívesen fogadunk bármilyen visszajelzést ezekkel kapcsolatban akár az adott cikknél kommentben, akár a facebook oldalunkon, persze csakis akkor, ha nem vagytok "halirigyek" :)

 

Az etetőanyagunk:
    A 2. részhez egy olyan keverékünket választottam, ami sokszor bizonyított már télies időkben, jéghideg vízben is, így egyből aktuális is lehet akár az olvadások után. Ezt a mixet két Sonubaits etetőanyag alkotja: 
Match Method Mix (a világos) - F1 Green. A homok színű Match Methodot és a zöld F1-et 1:1 arányban szoktuk keverni, végeredményként pedig egy világos zöld, nagyon jó állagú, alapjában véve halas, de egy édeskés háttérrel rendelkező etetőanyagot fogunk kapni. 

Bekeverés:
   Ismét csak azt tudom tanácsolni, hogy legyen nálatok valamilyen 
mérőedény a bekeveréshez, amivel a megfelelő arányokat be tudjátok lőni. A két etetőanyagból mi ugyanannyit szoktunk szárazon összekeverni, tehát 1 egység Match Method Mixhez megy 1 egység F1 Green, amit már szárazon elkeverünk egymással. Ha peca előtt keveritek be, akkor én a kajához 1 ugyanilyen egységnyi vizet javasolnék (tehát fele annyi a hozzáadott víz, mint a kajánk). A vizet egyszerre öntsétek rá és kevergessétek el! Ha "tocsogós" lesz a kaja, akkor nem rontottátok el, lapítsátok le a vödörben/keverőedényben és hagyjatok neki egy kis időt, hogy a szemcsék megszívják magukat (20-30 perc), aztán lehet is áttörni. Ha előző este keveritek be, akkor mehet ettől is több víz hozzá, de ez szerintem attól is függ, hogy mennyire mély vízben fogtok horgászni. Én már volt hogy úgy kevertem be előző este, hogy közel annyi vizet raktam hozzá, mint amekkora mennyiségű kaja volt. Nyilván ettől a kaja "keményebb" lesz, de mélyebb vizekben nem is baj, ha kicsit lassabban kezd oldódni, ráadásul a hideg időkben sokszor kiülősebb a peca is. Ha az esti bekeverés után pedig a kelleténél szárazabbnak érzitek, akkor egy spricnivel még mindig be tudjátok lőni a megfelelő állagot.


Plusz adalékok:

    Ehhez a kajához én még soha nem raktam bekeverésnél aromát, mindig inkább utólag szoktam ezekkel játszani sprayk vagy Lavak formájában. Jó időben, mikor még a folyékony Lava-kat könnyen ki lehet nyomni és megfelelően fejti ki hatását, akkor előszeretettel használjuk hozzá az ízben is passzoló F1 Greent és F1-et, de sokszor jó volt vele az ananászos is. A téli időszakban szokott leginkább előkerülni nálam a Lava Rocks, amiből a pedig a sötét színeket szoktam használni (zöld vagy fekete), mivel úgy figyeltük meg, hogy a letisztult, hidegebb vizekben jobban reagálnak ezekre a halak, mint a rikítóbb színekre.

Vízterületek, ahol már bizonyított ez a mix:
- Moby Dick nagy versenytava és a fekete tó
- Koroncói Torma Lake
- Füzespart horgásztó
- Villantó horgásztó
- Palotavárosi felső-tó (a tavaszi időszakokban, mielőtt nagyon felmelegedett volna a víz)
- Carplove horgász- és pihenőpark

 

Tartalomhoz tartozó címkék: módszerek - ötletek