Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

FEEDERBOTOK BOTHOSSZ? SPICC? ZSINÓR?

FEEDERBOTOK BOTHOSSZ? SPICC? ZSINÓR?
FEEDERBOT AJÁNLÓ, MELYIK SPICCEL, MILYEN ZSINÓRRAL, MILYEN TÁVOLSÁGRA

Karbon vagy üveg spicc?

A botok általában kétféle spiccel kerülnek forgalomba, karbon, vagy üveg spiccel. A karbon sokkal merevebb, míg az üveg rendkívül hajlékony. Ha teheted, válaszd elsődlegesen az üveg spiccet, mert az sokkal érzékenyebb, és a kapások is vehemensebbek lesznek! Azonban a finomabb spiccek (0.5oz, 0.75oz) karbonból készülnek, ugyanis a vékony üvegszál rendkívül törékeny!

SPICC ERŐSSÉG JELÖLÉSE?

A karbon spicceket általában számmal (1, 2, 3) jelölik, míg az üvegspicceket unciában. Az 1oz üvegspicc egy jó aranyközépút. A vékonyabb spiccek már nagyon lágyak, így rontják a pontosságot. Kisebb folyókon

azonban már kell a 1.5oz, 2oz spicc, a lágyabbakat ugyanis nagyon begörbíti a sodrás ereje!

ZSINÓRMÉRET AJÁNLÁS

Számos bothoz találunk ajánlást a zsinór szakítószilárdságára vonatkozóan, pl. 3-6lb. Azonban ehhez nem kell betegesen ragaszkodni. Egy intenzíven telepített tóra kiváló választás egy 5-6lb-ás zsinór (pl. Preston Power Max Reel Line 0.20mm, 0.23mm), amivel gyakorlatilag egy buszt is el lehet húzni! Ettől vékonyabbra csak keszegezéshez van szükségünk. Ha azonban nagyobb pontyokat célzunk meg, 8-10lb méretig (0.26-0.28) is elmehetünk. Azonban a zsinór vastagság rontja a dobás pontosságát és csökkenti a távolságot!!

TOMMY PICKERING BOTVLASZTÁSI JAVASLATA

Minden távolságra meg van a megfelelő bot. Akár elhiszi valaki, akár nem rendkívül nehéz pontosan horgászni, ha a bot hosszabb a kelleténél! Egy 10ft, azaz 3 méteres bottal kiválóan horgászhatunk 30 méteres távolságban, azonban nagyon pontatlan lesz a horgászat ezzel a bottal 40-50 méteres távolságban. A nagyobb távolság miatt az erőltetett dobások általában a szerelék elvesztésével, rosszabb esetben a bot törésével járnak.  Ha nagyobb távolságban szeretnénk horgászni, akkor a felszerelést is ehhez kell igazítani, így szükség lesz a hosszabb 11ft (~3.3m), 12ft (~3.6m), vagy akár a 13ft (~3.9m) botokra. Fontos, hogy a hosszabb botok esetében növelni kell az etetőkosár méretét is a pontosság és a távolság elérése érdekében!

„Láb alatti” horgászathoz pedig ott vannak a 8-9ft (2.4-2.7m) botok, melyek erre a távolságra lettek kifejlesztve!

Válaszd a megfelelő botot!

20-25 méterig: 8ft-9ft botok
Ezek a botokat ’WAND’, vagy ’BOMB’ botként ismertek. Kiválóak keszegezéshez, kárászozáshoz, de a nagy halakat nem ezzel kell kergetni! 

35 méterig: 10ft botok
Ezek a hosszúságú botok a kisebb méretű pontyokhoz tökéletesek, főleg ha kisméretű Method, vagy pellet feederkkel használjuk.

40-45 méterig: 11ft botok
Ebben a távolságban kiválóan alkalmazhatóak a 11ft, azaz a 3.3 méteres medium botok, melyekkel már nem életveszély a nagyobb pontyok megfogása, de dévérezésre is kiválóan alkalmasak még lágyságuk miatt. Ebben a hosszban némelyik bot már alkalmas a kisebb folyókon történő horgászathoz is. 

50 méter felett: 12ft-13ft botok
Ha nagyobb távolságokban akarunk horgászni, vagy nagyobb folyókon tervezzük célba venni a halakat, akkor a felszerelést ennek megfelelően kell összeállítani.

Tartalomhoz tartozó címkék: Felszerelés